TILLBAKA

2015-12-16

Årets första nyförvärv klart: "Målskyttet min styrka"

Falkenbergs FF har gjort klart med sitt första nyförvärv inför 2016. På kvällens glöggmingel presenterade klubben en finsk mästare. fff.se har intervjuat ”julklappen”.

Det handlar om 26-årige Akseli Pelvas som har skrivit på ett tvåårskontrakt med FFF.
– Det är roligt. Jag är glad och ser verkligen fram emot att komma till Falkenberg och spela i allsvenskan. Jag vet att Falkenberg inte är en av de största klubbarna och inte har mest pengar men min agent Teemu Turunen, som spelat här, säger att det är en klubb som spelar fin fotboll och verkligen tar hand om sina spelare och att det är en klubb med stor potential, säger finländaren.
Akseli har i år främst spelat yttermittfältare men kan också spela anfallare.
– Jag har mest spelat anfallare under min karriär, men de senaste åren har jag spelat yttermittfältare. Jag trivs bäst på högerkanten. Där blir allt mer naturligt för min vänsterfot. Jag hoppas att jag kan bidra med det lilla extra till Falkenberg, med mina kvalitéer.

Vilka är dina styrkor?
– Mitt målskytte, min förmåga att skapa målchanser och mina avslut. Som offensiv spelare måste du kunna göra mål. Sen är löpningen också en styrka. Jag har bra fart och uthållighet. Min högerfot är okej, men det är min vänsterfot som jag kan skada motståndarna mest med.

Han spelade senast för SJK - från staden Seinäjoki med drygt 60 000 invånare - som i år blev finska mästare för första gången någonsin.
– När jag kom till SJK på lån 2013 låg klubben i andraligan. Under andra året i högstaligan vann vi guld. Det var en väldigt bra känsla. Hajpen och stämningen i staden var otrolig. Under tiden i HJK vann jag fem guld, så jag har vunnit sex nu.
Akseli producerade 14 mål på 33 matcher. Det räckte till en tredje plats i Veikkausliigas skytteliga.
– Det är ett bra målfacit för en ytter. Men det var verkligen ingen perfekt säsong. Jag känner att jag har mycket mer att ge. Man vill alltid göra mer mål. Jag hoppas göra det i Sverige.

Akseli har representerat samtliga Finlands landslag, från U15 upp till A-landslaget. Han debuterade för seniorlandslaget i en träningsmatch mot Trinidad och Tobago 22 januari 2012.
– Min allra första landskamp var faktiskt mot Sverige. Jag har gjort en A-landskamp. Förhoppningsvis får jag chansen igen i framtiden. Det är min dröm.
Han erkänner att han inte vet så mycket om sina nya lagkamrater.
– Jag har kollat lite. Det är mest svenska spelare i laget. Det verkar vara många lovande spelare i laget.

26-åringen känner till FFF:s allsvenska historik och tror på ett lyft under 2016.
– Det är så små skillnader. Ett lag kan hamna i toppen bara man gör en bra säsong. Kolla på Norrköping. Falkenberg kan också bli ett topplag.
När han får höra att han presenterats på ett glöggmingel inför supportrarna blir han glad.
– Det är kul! Det ska bli roligt att träffa alla. Förhoppningsvis kan jag ge fansen roliga minnen, säger Akseli Pelvas.

Sportchefen Håkan Nilsson säger så här om sitt första nyförvärv inför kommande säsong:
– Akseli är en oerhört intressant spelare. Det är en spelartyp vi saknat i laget.

Eric Nilsson

akseli
Falcon Alkoholfri Arena
Kristineslättsallen 3
311 46 Falkenberg

Hitta hit (Google Maps)