TILLBAKA

2016-07-14

Thomas Drage klar för FFF

Mittfältaren Thomas Drage är klar för Falkenbergs FF. 24-åringen ansluter från Varbergs Bois. – Jag hoppas hjälpa laget kvar i allsvenskan, säger norrmannen.

Han inledde karriären i moderklubben Mosjøen. Inför 2010 års säsong kom han till anrika klubben Tromsö, där han spelade fram tills sommaren 2015 då han tog steget till Sogndal. Under tiden i Tromsö blev han uttagen till seniorlandslaget vid ett tillfälle. I en match mot Thailand under turneringen King’s Cup i Bangkok i januari 2012 fick han göra landslagsdebut. Thomas Drage spelade 45 minuter och Norge vann med 1-0.
– Det var en väldigt fin upplevelse. Jag är väldigt stolt över att ha gjort en seniorlandskamp. Man drömmer alltid om landslaget, men jag tänker inte på det just nu. Nu vill jag göra en bra höstsäsong och hjälpa Falkenberg kvar i högsta serien, säger Thomas Drage, som också gjort omkring 25 juniorlandskamper (från U16 till U21) för Norge.

År 2011 röstades han fram till årets spelare av Tromsöfansen och fick motta priset ”Årets isbjörn”. Inför årets säsong skrev han på för superettanklubben Varbergs Bois. Efter tolv framträdanden och fyra mål där har han nu valt att fortsätta karriären några få mil söderut.
– Jag är nöjd med att ha gjort fyra mål. Det är inte mål jag främst vill bidra med. Jag är mer av en framspelare. Jag har gjort många assist genom åren. Jag hoppas att jag kan fortsätta med det här, säger Drage.

Avtalet med Falkenbergs FF gäller säsongen ut.
– Jag ville testa på spel på en högre nivå än superettan. Det dök upp en möjlighet som kändes bra. Jag hade en klausul och visste att jag fick gå. Varberg tog det bra. De visste att det kunde ske. Falkenberg är en väldigt fin klubb med hyggliga människor. Jag har fått bra intryck.
Han beskriver sig som en liten och kvick spelare med fin speluppfattning, bollkontroll och passningsspel.
– Jag ser verkligen fram emot att komma i gång och träna imorgon. Jag är inte nervös. Jag är trygg med mina färdigheter. Jag har aldrig haft några problem med att komma in i en grupp. Det ska bara bli roligt att träffa alla, säger mittfältaren, som också kan spela anfallare.
– I Varberg spelade jag på flera positioner; yttermittfältare, innermittfältare, släpande forward. Jag gillar att spela fotboll. Jag spelar där tränaren vill att jag ska spela.

Norrmannen har kollat på FFF:s senaste matcher.
– Jag har hyfsad koll på hur laget spelar. Jag kommer lära mig mer efter några träningar.
Han har varit i Falkenberg en gång tidigare i livet.
– Det var en samling med U16-landslaget för länge sen. Annars vet jag inte så mycket om staden. Jag har kört runt lite och sett Skrea Strand. Jag kommer få se mer sen, säger Thomas Drage.
Han tycker om vädret i Sverige.
– Här är det varmare. När jag var hemma i Tromsö nyligen var det under tio grader. Allt är billigare i Sverige också, haha.

På fritiden ägnar han sig gärna åt basket och ser på fotboll. Favoritlaget heter Arsenal.
– Mesut Özil är min förebild. Han är duktig. Jag gillade Fabregas förr, men sen gick han till Chelsea...
Han började med fotboll relativt sent, först i åttaårsåldern.
– Jag var inte så glad i fotboll först. Det var några kompisar som drog med mig. Sen har det bara varit fotboll som gällt för mig.

Han gillar fansen i Sverige. Han har hört mycket gott av bästisen Thomas Kind Bendiksen, som spelar i Elfsborg.
– Det är mer tryck än på matcherna i Norge. Fansen här är bra. Det ger en extra motivation.

Om allt pappersarbete funkar smärtfritt är han spelklar redan till söndagens bortamatch mot Hammarby.
– Jag hoppas att jag kan vara med i truppen i alla fall, säger Drage, som valt tröjnummer 30.

E.N. 

Drage
Falcon Alkoholfri Arena
Kristineslättsallen 3
311 46 Falkenberg

Hitta hit (Google Maps)