2017-05-22

Egna talanger får chansen i FFF: "Betyder mycket"

Unga trion John Björkengren, Ludvig Johansson och Edi Sylisufaj skrev på seniorkontrakt inför säsongen. Samtliga har nu fått debutera i superettan. fff.se har intervjuat trion.

Under söndagen spelade John Björkengren 72 minuter när FFF besegrade Dalkurd med 2-0 på hemmaplan.
– Det var jätteroligt att debutera i superettan. Det kändes bra. Jag spelade relativt enkelt och gjorde det bra defensivt. Självklart kan man göra saker bättre men jag får ändå säga att jag är ganska nöjd, säger 18-åringen.
Han har kämpat hårt för att få chansen inom elitfotbollen.
– Jag har alltid gett 100 procent på alla träningar och matcher, vilket jag tror lett till att jag hela tiden har utvecklats till en bättre fotbollsspelare. I mars förra året fick jag min hittills största motgång då jag bröt foten under en match på försäsongen. Efter det så försökte jag vara noggrann med min rehab under hela skadeperioden. Men skadan innebar inte bara nackdelar utan jag kunde träna upp min fysik och jag tror även att den gjorde mig starkare mentalt, vilket gjort att jag kunnat komma tillbaka på ett bättre sätt efter skadan, säger Björkengren.
Mittfältaren spelade för LGM fram tills han var 13 år. Sen tog han steget till FFF.
– Det var det bästa jag kunde göra för min utveckling. Jag hade även kompisar från skolan här.
Han är positiv till FFF:s ungdomsverksamhet.
– Jag tycker att den är bra. Det är en förening som vill satsa på sina ungdomar. Vi har bra förutsättningar, så spelaren bestämmer själv hur bra han vill bli. Både U17 och U19 spelar i allsvenskan vilket gör att man får mäta sig med Sveriges bästa jämnåriga spelare.
John hoppas få spela mer framöver, men är också realistisk.
– Jag förväntar mig inte för mycket eftersom det är mitt första år i A-laget men självklart strävar jag alltid efter att spela. Om Hasse ger mig chansen så är jag alltid redo att göra mitt jobb och hjälpa laget på bästa sätt. Det är jättekul att FFF tror på de unga och låter oss få chansen, säger han ödmjukt.

Ludvig Johansson fick också debutera i superettan igår. Han byttes in och hjälpte FFF spika igen bakåt under sista kvarten.
– Det var hur kul som helst, en dröm som gick i uppfyllelse, säger ”Ludde” glatt.
19-åringen började sin karriär i Stafsinge. Efter att han blivit tonåring tog han steget till FFF.
– Valet att gå till FFF var rätt enkelt eftersom jag ville satsa på min fotboll och eftersom pappa (Roger ”Senan” Johansson, före detta lagkapten i FFF) har spelat i klubben. I FFF har jag spelat i U16, U17, U19 och U21 - hela vägen upp till A-laget.
Han kom till FFF som innermittfältare och blev sedan omskolad till anfallare.
– Till sist blev jag mittback. Jag har spelat mittback i ungefär tre år. Man lär sig hela tiden nya saker från de äldre mittbackarna.
Under årets försäsong fick han starta två matcher i svenska cupen. Först mot Värnamo och sedan mot Elfsborg.
– Jag tycker att de tagit emot oss jättebra i A-laget. Det betyder mycket för oss unga att få känna att tränarna och föreningen tror på oss, och verkligen vill satsa på oss, säger ”Ludde”.

John och Ludvig tränar med A-laget några gånger i veckan. När de tagit studenten om drygt två veckor kommer de vara med fullt ut.
– Jag tränar endast torsdagar, fredagar och helger med A-laget eftersom jag inte ska missa allt för mycket skola. Detta har fungerat mycket bra eftersom det är viktigt för mig att gå klart gymnasiet. Det har varit bra att jag kunnat kombinera. Det ska bli kul att få vara med på riktigt, säger John Björkengren.
– Vi börjar träna 100 procent med A-laget direkt efter studenten den 9 juni. Vi har snackat med Hasse Eklund och han sade att studenten är väldigt viktig, så vi ska vara med på allt, säger Ludvig Johansson.

Edi Sylisufaj blev ifjol den första allsvenska spelaren född på 2000-talet. Borta mot Öis i onsdags debuterade han i superettan. Liksom John och Ludvig skrev han på ett treårskontrakt inför säsongen.
– Jag tycker att FFF:s ungdomsverksamhet är väldigt bra. De är bra på att ta fram bra spelare och utbilda dem bra. Det känns bra när vi unga får spela för då får vi mer självförtroende och vågar göra mer saker, säger anfallaren.
17-åringen är en riktig FFF-produkt och har spelat i klubben sedan han var sex år gammal.
– Jag tränar med A-laget varje dag. Jag har hoppat av skolan och lägger allt fokus på fotbollen. Han beskriver sin väg till elitfotbollen så här:
– Jag vill alltid vinna och vara bäst. Jag accepterade inte att någon var bättre än mig och ville alltid vara bäst, säger Edi Sylisufaj.

Passi Prudence må inte vara skolad i FFF. Men den 17-årige skåningen har även han fått debutera i superettan i år. Det har hittills blivit två inhopp. Ung entusiasm och talang saknas inte i FFF.

Text: Eric Nilsson

John debut